skip to Main Content

Rijden en mennen

 

Wij bieden paardrijlessen aan aan studenten  van de faculteit diergeneeskunde op verschillende niveau’s: beginners, gevorderde-beginners, half-gevorderden en gevorderden.

Doordeweeks zijn er op maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagavond lessen. Op maandag, dinsdag en donderdag wordt er 3 uur les gegeven en op vrijdag 2 uur les. In elke les rijden 2 tot 4 paarden mee. Een les kost 12 euro. Op maandag en dinsdag wordt er les gegeven door Anouska, zij geeft al les bij de Solleysel vanaf 2007. Op de donderdag en vrijdag wordt er les gegeven door Marlies, zij is 1 februari 2018 begonnen bij ons.

Na de lessen wordt er gezellig samen gegeten en is er tijd voor een lekker drankje.

Lesindeling

Maandag 18.15-19.15 Half-gevorderden 19.15-20.15 Gevorderde-beginners 20.15-21.15 Gevorderden
Dinsdag 18.15-19.15 Half-gevorderden 19.15-20.15 Gevorderden 20.15-21.15 Gevorderde-beginners
Woensdag  –  –  –
Donderdag 18.00-19.00 Gevorderden 19.00-20.00 Half-gevorderden 20.00-21.00 Gevorderde- beginners 
Vrijdag 18.00-19.00 Beginnerscursus 19.00-20.00 Half-gevorderden  

 

Beginnerscursus
Voor diergeneeskunde studenten die (nog) niet zoveel met paarden hebben, maar dit wel willen leren, bieden wij de beginnerscursus aan. Tijdens deze cursus leer je in 10 lessen de beginselen van het paardrijden, zowel het rijden als de omgang met paarden.

Bijrijders
Alle Solleyselpaarden hebben een eigen bijrijder, die het paard verzorgt in de weekenden en vakanties. Wanneer we op zoek zijn naar een nieuwe bijrijder, zal er een inschrijfformulier op het Solleysel prikbord in het Androculus hangen en op het prikbord bij de Saloon. 

Wil je bij ons komen paardrijden stuur dan een mail naar bestuur@solleysel.nl of kom even langs in de Saloon.

 

 

Bij V.S.R. “De Solleysel” kan ook gemend worden. Er zijn meerdere paarden beleerd voor de wagen. De mencommissie maakt regelmatig een ritje met de paarden en daarnaast organiseert zij ongeveer twee keer per jaar de mencursus. 

Wil je een keertje mee mennen? Stuur dan een berichtje naar mencommissie@solleysel.nl of kom een keertje langs voor meer informatie.

Amalia

Amalia

Ras: KWPN Tuigpaard
Geslacht: Merrie
Afstamming: Uromast x Renovo
Geboortedatum: 17-05-2005

Amalia is hier gekomen als ET-merrie toen ze drie jaar was. Begin 2013 is ze weer terug gekomen op de faculteit en hier gebleven als onderwijs paard. Amalia is een hele lieve merrie, die wanneer jij eenmaal haar vertrouwen hebt gewonnen, alles voor je doet. Amalia doet het ook heel goed voor de wagen, ze is erg fijn voor de mencursus.

Anky

anky

Ras: Welsh
Geslacht: Merrie
Afstamming:
Geboortedatum: 1992

Deze kleine, vrolijke Welsh-merrie is een bokmerrie van Voortplanting. Hier wordt ze echter niet vaak meer voor gebruikt, omdat er weinig kleine hengsten worden aangeboden. Ze wordt tegenwoordig vooral gebruikt door Radiologie. Co-schappers mogen met haar oefenen op het nemen van röntgenfoto’s. Ze wordt door haar kleine maat niet door de Solleysel gebruikt. In het verleden is geprobeerd haar voor de wagen te zetten, maar ze mag niet op ijzertjes in verband met haar belangrijke taak bij radiologie. Gelukkig krijgt ze door haar lieve en vrolijke uiterlijk vaak wel voldoende aandacht. Vooral op een ouderdag of eerstejaarsintroductie doet ze het goed.

Birr

Birr
Ras: Fries
Geslacht: Ruin
Afstamming: Lammert x Jakob
Geboortedatum: 07-03-2000
 
Birr is misschien niet erg groot, maar wel een echte knuffel. Een heuse Fries, want soms is hij behoorlijk dwars. Vooral aansporing met de zweep pikt hij niet altijd, dan word je getrakteerd op een flinke bok. Lastig dus, want hij is een tikkeltje lui aangelegd, maar met flink wat aansporing loopt deze kleine jongen toch flink door. Op het moment functioneert Birr het best in de halfgevorderdenles, hier laat hij menigeen flink zweten.

Brianna

Brianna
Ras: KWPN Tuigpaard
Geslacht: Merrie
Afstamming: Plain’s liberator x Lorton
Geboortedatum: 05-05-2006
 
Dit lieve zwarte paardje komt ook bij de ET-merries vandaan. Begin 2013 is ze door de keuring heen gekomen en onderwijspaard geworden. Brianna is af en toe nog een beetje onwennig, maar met wat vertrouwen en doorzettingsvermogen geeft ze je als ruiter al snel een goed gevoel. Brianna is een volleerd menpaard en loopt mee in de cursus.

Colinda

Colinda

Ras: KWPN Tuigpaard
Geslacht: Merrie
Afstamming:
Geboortedatum: 2004

Deze merrie is misschien niet het knapste paard van stal, maar slim is ze zeker wel. Dit paard is onmisbaar voor de mencommissie. Deze lieve merrie komt vanuit de ET-merrie poel en is in 2014 een Solleypaard geworden. Ze is helaas niet meer te berijden maar ze is een fantastisch menpaard. Ze wil graag voor je werken en houdt wel van een sprongetje.

Cuzdine

cuzdine

Ras: KWPN Tuigpaard
Geslacht: Merrie
Afstamming: Ganges x Manno
Geboortedatum: 9 mei 2007

Ook deze lieve merrie komt bij de ET-merries vandaan en behoort sinds begin 2015 tot onze paarden. Dit karakteristieke paard tilt haar beentjes hoog op en wanneer ze iets niet helemaal begrijpt, probeert ze er onderuit te komen door een tandje harder te lopen. Sinds de zomer van 2015 loopt ze ook voor de menwagen en wordt ze gebruikt voor de mencursus.

Diandra

Emilita

 

Emilita

IMG_1367

Ras: KWPN Rijpaard
Geslacht: Merrie
Afstamming:
Geboortedatum: 2009

Toen Emi begon als Solleypaard heeft ze menig ruiter de grond laten kussen. Het opstappen vond ze erg spannend, maar met veel oefening en geduld is ze daar nu heel braaf mee. Deze jonge merrie loopt inmiddels ook bij de gevorderde beginners braaf haar rondje. Door haar vlakke gangen wordt ze door de beginnende ruiters erg gewaardeerd, maar ook voor de gevorderde ruiter vormt ze nog steeds een uitdaging.

Faldo

Faldo

Ras: KWPN-rijpaard
Geslacht: Merrie
Afstamming: Faldo x ?
Geboorte datum: 14-06-2001

Faldo is een vrolijke merrie. Voordat ze hier kwam is ze veel gebruikt voor buitenritten en had dus nog geen dressuurervaring. Met flink wat bijscholing is dit behoorlijk bijgespijkerd en kun je er nu een fijne les op rijden. Rust en ontspanning zijn de sleutelwoorden want Faldo kan van grote bewegingen van hand of benen snel in de stress schieten. Een ideaal paard om met gevoel op te leren rijden! Springen kan Faldo uitstekend, maar door artrose in de voorbenen wordt dit helaas slechts zeer beperkt met haar gedaan.

Katinka

Hertogin

Hannah

Nanda

nanda1

Ras: KWPN-rijpaard
Geslacht: Merrie
Afstamming: Contango x Bonaire
Geboortedatum: 20-06-1995

Deze grote vosmerrie is op bijna alle niveau’s inzetbaar. Ook voor onderwijs is zij een waardevol paard. Een gevorderde ruiter kan gedurende het les uur veel vooruitgang boeken wanneer het paard goed over de rug gereden wordt. Dit blijft haar moeilijke kant, maar door haar meewerkende karakter zal zij zich altijd inzetten om te doen wat de ruiter van haar vraagt. Bij gevorderde beginners is ze altijd heel braaf en zal ze geen stap verkeerd zetten. Kortom, voor ruiters van elk niveau een super leuk paard om te rijden!

Wonder

Wonder

Ras: KWPN – tuigpaard
Geslacht: Merrie
Afstamming: Nando x Tourist
Geboortedatum: 10-06-2003

Wonder was al eens op de faculteit als ET-merrie en is toen hier zadelmak gemaakt. Sinds september 2012 is ze terug en mogen wij haar gebruiken in de lessen. Wonder vindt het leven soms wat spannend, maar wil graag voor je werken. Ze loopt altijd vlot door en is onvermoeibaar. Een hindernis over is ook geen probleem, al is het de eerste keer altijd weer vreemd. Ze loopt ook voor de menwagen en dit doet ze met veel enthousiasme, wat sommige cursisten beschouwen als iets té enthousiast. Wonder loopt voornamelijk in de halfgevorderde- en gevorderdeles. Op ruiterkamp in het bos blijkt het zelfs een beginnerspaard, dus misschien wordt dat nog wat in de toekomst in de les. Lekker buiten heeft wel haar voorkeur boven dressuren.

Wilarda

Vlotte

Vlotte

Ras: Fries
Geslacht: Merrie
Afstamming: Fridse x Jillis
Geboortedatum: 06-05-2006

Met Vlotte heeft de Solleysel er weer een tweede Fries bij! Deze dame is multi-inzetbaar, want zowel geschikt voor onder het zadel als voor de wagen. Door haar rustige karakter kan ze op alle niveaus meelopen in de les. De gevorderden kunnen hard met haar aan het werk om haar nog wat dingen te leren en bij de beginners loopt ze braaf haar rondjes. Ook voor de kliniek is ze goed bruikbaar als onderwijspaard en ook als bokmerrie.

Back To Top