skip to Main Content

Het bestuur Het bestuur der V.S.R. "De Solleysel" 2021-2022: "Mustang", o.d.z. "Niet te temmen!" Het bestuur Mennen Mennen Op buitenrit Op buitenrit Solleyshop Solleyshop Ruiterkamp Ruiterkamp

Rijden en mennen

 

Wij bieden paardrijlessen aan aan studenten van de Faculteit Diergeneeskunde op verschillende niveau’s: gevorderde-beginners, half-gevorderden en gevorderden.

Doordeweeks zijn er op maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagavond lessen. Op maandag, dinsdag en donderdag wordt er 3 uur les gegeven en op vrijdag 2 uur les. In elke les rijden 2 tot 4 paarden mee. Een les kost 12 euro. Op maandag en dinsdag wordt er les gegeven door Anoeska, zij geeft al les bij “De Solleysel” vanaf 2007. Op de donderdag en vrijdag wordt er les gegeven door Karoline, zij is 1 januari 2020 begonnen bij ons.

Na de lessen wordt er gezellig samen gegeten en is er tijd voor een lekker drankje.

Lestijden
Lesuur 1: 18.15 – 19.15 uur
Lesuur 2: 19.15 – 20.15 uur
Lesuur 3: 20.15 – 21.15 uur

Voorrijden
Als je bij “De Solleysel” wilt komen rijden, dan geef je je op voor de voorrijdlijst. Iedere week komen er, indien er genoeg paarden beschikbaar zijn, een aantal mensen voorrijden. Dit houdt in dat de personen die bovenaan de wachtlijst staan worden benaderd en zij mogen een les bij één van onze instructrices komen rijden. Aan de hand hiervan krijgt de ruiter een niveaubepaling en kan diegene op de wachtlijst voor een vaste lesplek én op de invallijst komen te staan. Indien een vaste lesser een keer niet kan komen rijden, dan zal diegene de invallijst benaderen. Hierdoor is er, ook als je nog geen vaste lesplek hebt, wel de kans om af en toe een les te komen rijden.

Beginnerscursus
Voor diergeneeskunde studenten die (nog) niet zoveel met paarden hebben, maar dit wel willen leren, bieden wij de beginnerscursus aan. Tijdens deze cursus leer je in 10 lessen de beginselen van het paardrijden, zowel het rijden als de omgang met paarden. Hierna classificeer je als niveau ‘gevorderde beginner’ en kan je je aanmelden om vast bij ons te komen lessen!

Momenteel kan bovenstaande informatie afwijken i.v.m. de corona-maatregelen.

Bij V.S.R. “De Solleysel” wordt er ook wekelijks gemend met de Solleyselpaarden. Op woensdag, vrijdag en zondag gaat de mencommissie altijd wel met minstens één aanspanning op pad. Daarnaast organiseert de mencommissie ongeveer twee keer per jaar de mencursus.

Wil je een keertje mee mennen? Stuur dan even een berichtje naar mencommissie@solleysel.nl of kom een keertje langs in de Saloon.

Beau

Ras: Irish sport horse
Afstamming: –
Geslacht: Merrie
Geboortedatum: 01-05-2007

Deze gevlekte topper moest nog veel leren toen ze hier net aankwam. Respect voor mensen was ver te zoeken. Inmiddels is ze goed opgevoed en is ze een geliefd paard bij het onderwijs. Haar vlekken geven haar een grappige, eigenwijze blik en dat is ook zeker waar ze voor staat.

 

Birr

Birr Ras: Fries
Geslacht: Ruin
Afstamming: Lammert x Jakob
Geboortedatum: 07-03-2000
 
Birr is misschien niet erg groot, maar wel een echte knuffel. Een heuse Fries, want soms is hij behoorlijk dwars. Vooral aansporing met de zweep pikt hij niet altijd, dan word je getrakteerd op een flinke bok. Lastig dus, want hij is een tikkeltje lui aangelegd, maar met flink wat aansporing loopt deze kleine jongen toch flink door. Op het moment functioneert Birr het best in de halfgevorderdenles, hier laat hij menigeen flink zweten.

Brianna

BriannaRas: KWPN Tuigpaard
Geslacht: Merrie
Afstamming: Plain’s liberator x Lorton
Geboortedatum: 05-05-2006
 
Dit lieve zwarte paardje komt ook bij de ET-merries vandaan. Begin 2013 is ze door de keuring heen gekomen en onderwijspaard geworden. Brianna is af en toe nog een beetje onwennig, maar met wat vertrouwen en doorzettingsvermogen geeft ze je als ruiter al snel een goed gevoel. Brianna is een volleerd menpaard en loopt mee in de cursus.

Colinda

Ras: KWPN Tuigpaard
Geslacht: Merrie
Afstamming: Ulandro x Ursuline
Geboortedatum: 29-06-2007

Deze merrie is misschien niet het knapste paard van stal, maar slim is ze zeker wel. Dit paard is onmisbaar voor de mencommissie. Deze lieve merrie komt vanuit de ET-merrie poel en is in 2014 een Solleypaard geworden. Ze is helaas niet meer te berijden maar ze is een fantastisch menpaard. Ze wil graag voor je werken en houdt wel van een sprongetje.

Cuzdine

cuzdineRas: KWPN Tuigpaard
Geslacht: Merrie
Afstamming: Ganges x Uldine
Geboortedatum: 09-05-2007

Ook deze lieve merrie komt bij de ET-merries vandaan en behoort sinds begin 2015 tot onze paarden. Dit karakteristieke paard tilt haar beentjes hoog op en wanneer ze iets niet helemaal begrijpt, probeert ze er onderuit te komen door een tandje harder te lopen. Sinds de zomer van 2015 loopt ze ook voor de menwagen en wordt ze gebruikt voor de mencursus.

Diandra

Ras: KWPN
Afstamming: Aeolus x Ubiola
Geslacht: Merrie
Geboortedatum: 06-10-2008

Diandra is een grote merrie die af en toe niet precies weet dat ze zo groot is. Ze is erg lief en relaxed. Een beginner loopt zo met haar weg, maar onder het zadel kan het nog wel eens hard werken zijn. Een schiktraining op zijn tijd vindt ze ook erg leuk.

Emilita

IMG_1367Ras: KWPN Rijpaard
Geslacht: Merrie
Afstamming: Nassau x Monalita
Geboortedatum: 31-05-2009

Toen Emi begon als Solleypaard heeft ze menig ruiter de grond laten kussen. Het opstappen vond ze erg spannend, maar met veel oefening en geduld is ze daar nu heel braaf mee. Deze jonge merrie loopt inmiddels ook bij de gevorderde beginners braaf haar rondje. Door haar vlakke gangen wordt ze door de beginnende ruiters erg gewaardeerd, maar ook voor de gevorderde ruiter vormt ze nog steeds een uitdaging.

Ennia

Ras: KWPN
Afstamming: Zjengis khan x Ouverture-ircodina
Geslacht: Merrie
Geboortedatum: 15-07-2009

Over een prinses gesproken, deze merrie doet het niet voor minder! Ennia is echt een dame en laat dat af en toe erg goed zien. Verder is ze braaf voor beginner tot gevorderden en kan je lekker met haar aan de slag gaan. Ze is dan ook erg geliefd als rijpaard.

Gelonka

Ras: KWPN Tuigpaard
Afstamming: Atleet x Wilonka
Geslacht: Merrie
Geboortedatum: 17-03-2011

Gelonka is een lekker voorwaartse merrie die graag voor je werkt. Soms is ze aan de hand wat zenuwachtig maar zodra je met haar gaat werken keert de rust terug. Ze moet nog veel leren maar dat komt helemaal goed. Ze is echt een dame die langzaamaan veel harten aan het veroveren is.

Hannah

Ras: Welsh pony
Afstamming:
Geslacht: Merrie
Geboortedatum: 21-04-2003

Deze ondeugende dame houdt ontzettend van knuffels en hobbelt lekker mee aan de hand. Ze is te klein om voor ons als Solleysel iets mee te doen, maar longeren wat af en toe gedaan wordt vind ze ontzettend leuk!

Hera of Olympus

Ras: KWPN
Afstamming: Zambesi x Lykkegardens Beauty
Geslacht: Merrie
Geboortedatum: 19-07-2012

Deze dame heeft een ondeugend hoofdje met lekker wilde manen. Dit is dan ook hoe ze is, ze houd wel van grapjes en wat ondeugendheid. Ze is erg mooi om te zien en leuk te rijden. Ze is ons nieuwste paard en gaat nu lekker de lessen in.

Katinka

Ras: KWPN
Geslacht: Merrie
Afstamming: Onbekend
Geslacht: Merrie
Geboortedatum: 05-09-2014

Katinka is een van de jongste paarden die wij op stal hebben staan. Desalniettemin is ze erg braaf en loopt lekker haar rondje. Ze is erg lief en houd wel van knuffels. Met een worteltje is ze altijd om te kopen en de mannen op stal zijn erg gecharmeerd van haar.

Vlotte

VlotteRas: Fries
Geslacht: Merrie
Afstamming: Fridse x Jillis
Geboortedatum: 06-05-2006

Met Vlotte heeft “De Solleysel” er weer een tweede Fries bij! Deze dame is multi-inzetbaar, want zowel geschikt voor onder het zadel als voor de wagen. Door haar rustige karakter kan ze op alle niveaus meelopen in de les. De gevorderden kunnen hard met haar aan het werk om haar nog wat dingen te leren en bij de beginners loopt ze braaf haar rondjes. Ook voor de kliniek is ze goed bruikbaar als onderwijspaard en ook als bokmerrie.

De paarden van “De Solleysel” lopen door de weeks in de lessen, daarnaast verdienen ze de nodige aandacht en beweging. Dit kan jij als diergeneeskunde student doen!
Om bijrijder te worden kan je je opgeven voor de paard(en) die op dat moment op zoek zijn naar een nieuwe bijrijder. We vragen je dan om een keertje voor te komen rijden en dan kijken we of er een klik is tussen jou en het paard. Wordt je uitgekozen, dan kun je helemaal aan de slag met je nieuwe bijrijdpaardje.
Het is belangrijk om te kijken naar wat je paard aan kan en zo een training te bedenken, uiteraard helpen we je daarbij. Zoals eerder genoemd staan de paarden door de weeks in de lessen, dus jij als bijrijder bent met name in de weekenden met je paard bezig. In de vakanties zijn er overigens geen lessen dus dan heb je heel de vakantie je eigen paard.
We vragen geen financiële bijdrage, enkele dat je helpt met de paarden in de weekenden en vakanties buiten zetten en binnen halen.
Naast rijden is het ook erg fijn als je longeren en werken vanaf de grond ook leuk vind gezien je dit toch regelmatig in die positie staat. Buiten al het paardengepraat om doen we onderling met de bijrijders ook leuke dingen zoals het bijrijdersuitje!

Wanneer we op zoek zijn naar een nieuwe bijrijder, zal er een inschrijfformulier op het Solleysel prikbord in het Androclus hangen en op het prikbord bij de Saloon. 

Wil je bij ons komen paardrijden stuur dan een mail naar bestuur@solleysel.nl of kom even langs in de Saloon.

Back To Top