skip to Main Content

Het bestuur Het bestuur der V.S.R. "De Solleysel" 2021-2022: "Mustang", o.d.z. "Niet te temmen!" Het bestuur Mennen Mennen Op buitenrit Op buitenrit Solleyshop Solleyshop Ruiterkamp Ruiterkamp

Cursussen

Ieder jaar organiseert V.S.R. “De Solleysel” verschillende cursussen. Hieronder vind je een overzicht van het aanbod.

Beginnerscursus

De beginnerscursus is een 10 weken durende cursus, waarin je veel leert over de beginselen van  het paardrijden. Je leert eerst een paard op de juiste manier poetsen en opzadelen. Vervolgens ga je beginnen met het echte werk, rijden! Onder leiding van een gediplomeerde instructrice leer je hoe je moet sturen, goed moet zitten en alle drie de gangen van paardrijden: stappen, draf en galop. Na de les zadel je het paard weer af, poets je de spullen en breng je je paard weer naar stal om vervolgens lekker met de andere lessers samen te eten in de saloon. Na deze 10 weken zal je in staat zijn zelfstandig te rijden op een paard! De cursus is alleen voor leden en je kunt je inschrijven voor de wachtlijst bij je aanmelding of door een mailtje te sturen naar bestuur@solleysel.nl.

Hoefverzorgingscursus

Al jaren wordt deze gewilde cursus gegeven. De cursus is bedoeld voor studenten diergeneeskunde en bestaat uit 2 lessen met losse paardenbenen, 4 lessen met levende paarden en 2 theorie lessen. Onderdelen van de cursus zijn: hoefbekappen (en straal uitsnijden), hoefzweer uitsnijden en ijzers afnemen én weer terugzetten. Deze handelingen worden niet allemaal in het reguliere onderwijs aangeboden. Voor het maken van röntgenfoto’s is het uitsnijden van de straal noodzakelijk maar ook het kunnen afnemen van de ijzers en het uitsnijden van een hoefzweer is natuurlijk handig. Twee keer per jaar wordt er een indeling gemaakt van de cursus in de komende periode. Per cursus worden 8 cursisten ingedeeld. Aangezien deze cursus erg gewild is en de capaciteit niet altijd voldoende is, moet er vaak geloot worden. Mocht je uitgeloot worden voor de cursus heb je alleen de cursus die daarop volgt een dubbele lotingskans (mits je je weer inschrijft natuurlijk). Een voorwaarde voor de cursus is wel dat je lid bent van “De Solleysel”. Nieuw: Bachelor studenten mogen vanaf het 2e  jaar meeloten. Er zijn 4 Capita Selecta punten te behalen.

De cursus bestaat uit 8 avonden van 2 uur en wordt gegeven door de hoefsmeden van de faculteit diergeneeskunde Departement Paard, Gerben Bronkhorst en Jan de Zwaan. Kosten bedragen €130,-. Zowel in het voorjaar als het najaar wordt er een cursus gegeven. Zodra er een cursus gaat starten komen er formulieren te hangen op de borden in het Androclus en de Saloon. Houd er wel rekening mee dat de cursus fysiek erg zwaar is en vooral een grote belasting is voor je rug. Noteer bij inschrijving ook de data zodat je deze vrij kunt houden.

Cursus data: De nieuwe cursus is 21 maart begonnen. De avonden beginnen om 16.30 en duren 2 uur. Bij teveel inschrijvingen wordt er geloot, deze vindt plaats in de Saloon tijdens een pauze. 

Voor vragen kun je contact opnemen door een mailtje te sturen naar het bestuur bestuur@solleysel.nlof even te bellen naar 030-253 1338.

Mencursus

IMG_1356

Verantwoord en veilig leren mennen volgens de regels? Kom bij ons de mencursus doen. Twee keer per jaar start er een groep met nieuwe cursisten, meestal in september en maart. Zo’n cursus eindigt na ongeveer 2 ½ maand met het examen voor het koetsiersbewijs.

Met het koetsiersbewijs ben je automatisch verzekerd voor schade aan derden (WA) toegebracht tot max. € 680.900,- per gebeurtenis. Tevens moet je op bepaalde terreinen in het bezit zijn van het koetsiersbewijs. Ook word je automatisch lid van de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiter. Om op de hoogte te blijven van de actuele zaken krijg je een driemaandelijkse SRR nieuwsfolder.

De cursus enkelspan bestaat uit:

* Theorieboek uitgegeven door de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiter (SRR).

* Lessen gegeven door André van Soest, een bevoegd meninstructeur. Onder andere wordt met behulp van men-toestellen het “Achenbach-systeem” bijgebracht, alvorens daadwerkelijk de bok te beklimmen. Achenbach is een zeer paardvriendelijke methode en maakt het mogelijk om paard en wagen met één hand te besturen.

* Praktijklessen: Deze volgen op de theorielessen. Hierbij ligt de nadruk op het veilig manoeuvreren van de aanspanning in het hedendaagse verkeer.

* Tijdens het koetsiersbewijs-examen mag de cursist de examinator overtuigen dat deze de touwtjes (leidsels) stevig in handen heeft.

Als je wilt meedoen aan de cursus moet je wel verbonden zijn aan de Faculteit Diergeneeskunde, dan wel als medewerker, als student of als aio en moet je lid zijn van V.S.R. “De Solleysel”. Ga naar lid worden als je nog geen lid bent. Wil je op de wachtlijst voor de cursus, mail dan naar mencommissie@solleysel.nl.

Je bent overigens altijd welkom om te mennen, of je nu wel of niet je koetsiersbewijs wil halen. Er wordt doordeweeks en in de weekend ook gemend. Aanmelden hiervoor kan via het mail adres. Gewoonlijk wordt er op woensdag, vrijdag en zondag gemend.

Tandheelkundecursus

Tandheelkunde is tegenwoordig niet meer weg te denken in de diergeneeskunde van het paard. Het kauwapparaat is het eerste, maar zeker niet het minst essentiële onderdeel van de digestie van voedsel. Als hierin een defect voorkomt zal dit ook gevolgen met zich meebrengen voor de complete digestie en dus de gezondheid van het paard. Voor studenten die in deze tak van de diergeneeskunde geïnteresseerd zijn of zich hierin misschien verder willen specialiseren, organiseert V.S.R. “De Solleysel” de tandheelkunde cursus. Natuurlijk wordt er tijdens de studie in je co-schappen ook aandacht besteed aan de tandheelkunde bij paarden. Deze cursus is bedoeld als aanvulling op dit onderwijs. Zo wordt er tijdens de cursus veel aandacht besteed aan de praktische vaardigheden en zul je aardig wat paarden behandelen. Daarnaast leer je veel over de biomechanica van het gebit en hoe je correcties uit moet voeren op een gebit om het weer te herstellen naar zijn natuurlijke vorm. In de tijd van vraag naar kennis en specialisme binnen de diergeneeskundige wereld is deze cursus zeker een aanwinst voor de student diergeneeskunde.Ook rijtechnische problemen kunnen veroorzaakt worden door een tandprobleem en/of pijn in de mond. Een klein voorbeeld; wanneer een paard nageeft/ aan de teugel loopt is zijn hals gebogen. Tegelijk schuift zijn onderkaak ten opzichte van de bovenkaak naar voren. Deze beweging wordt belemmerd door de welbekende haken op de kiezen en dus zal het nageven bemoeilijkt worden. Hetzelfde principe vindt plaats bij het aannemen van stelling in de hals.

Een gezonde mond, en vooral de tanden, zijn niet alleen zeer belangrijk voor de gezondheid van het paard, maar dus ook voor de kwaliteit als sportpaard. Een dierenarts moet daarom ook altijd alert zijn op symptomen waarvan de oorzaak in de mond zou kunnen liggen. De eerst volgende Tandheelkunde cursus hopen we in het voorjaar van 2022 weer te kunnen organiseren!

Avond 1 Deze avond behandelt enkel theorie. ·Embryologie, Anatomie, & biomechanica. Avond 2 Deze avond behandelt enkel theorie. · Pathologie. Avond 3 Deze avond behandelt enkel theorie. · Restrain, instrumentarium & radiologie. Avond 4 Deze avond is een combinatie van theorie en praktische handelingen op schedels. Bij avonden 4 en 5 zullen per avond 6 schedels beschikbaar zijn waar op geoefend kan worden. De cursisten rouleren in tweetallen, zodat alle schedels aan bod komen. · Instrumentaria, · praktische vaardigheden en leeftijdsschatting, · uitvoeren van tandcorrecties en tandonderhoud Avond 5 De inhoud en manier van werken is exact hetzelfde als avond 3. · Instrumentaria, · praktische vaardigheden en leeftijdsschatting, · uitvoeren van tandcorrecties en tandonderhoud. Tijdens de laatste avonden wordt er gewerkt met levende paarden. Bij avonden 6 t/m 8 zijn er per avond 6 paarden beschikbaar en er wordt wederom in tweetallen gewerkt en gerouleerd. Ieder tweetal wordt begeleid door een dierenarts. Avond 6 Kliniek paard · praktische vaardigheden oefenen, tandcorrecties uitvoeren, leeftijdsschatting. Avond 7 t/m 8 Op locatie · praktische vaardigheden oefenen, tandcorrecties uitvoeren, leeftijdsschatting. Avond 8- Deze avond zal eerst nog zijn zoals avonden 6 t/m 7 ook waren, alleen zal er een klein examen afgenomen worden.

Dierenartsdocenten en contactpersonen: Alle docenten zijn dierenarts van beroep en gespecialiseerd in de paardentandheelkunde. Zij zullen op verschillende avonden aanwezig zijn. Tijdens de laatste vier praktijkavonden zullen er tevens een aantal andere dierenartsen aanwezig zijn, zodat de begeleiding bij de levende paarden optimaal is. Kosten voor deze cursus zijn €230,-

Mocht je vragen of problemen hebben, of wil je gewoon wat over de cursus kwijt, dan kun je altijd contact opnemen door een e-mail te sturen naar bestuur@solleysel.nl of te bellen naar “De Solleysel” (030 253 1338).

Hoe kun je deelnemen? Allereerst worden er een aantal eisen gesteld aan de cursisten. Er wordt namelijk in de cursus aandacht besteed aan het diagnosticeren van diverse röntgenopnames van het gebit. Daarnaast worden alle paarden die je behandeld licht verdoofd en krijgen ze een mondsperder in, zodat behandelingen in alle rust uitgevoerd kunnen worden. Het is daarom noodzakelijk dat je de volgende vakken met goed gevolg gevolgd hebt:

  • Beeldvormende diagnostiek
  • Laboratorium diagnostiek
  • Klinische diagnostiek
  • Farmacotherapie

Je bachelor diploma is dus vereist. Verder moet je lid zijn van V.S.R “De Solleysel”. Omdat de cursus maar 8 avonden zal beslaan zal er gebruik gemaakt worden van het boek Equine Dentistry door G. Baker. Van de studenten wordt verwacht dat zij zich voorbereiden op de cursus aan de hand van het boek en een studiewijzer. Hierdoor zal er veel tijd zijn voor het praktische gedeelte van de cursus.

 
De tandheelkunde cursus wordt mede mogelijk gemaakt door Brocacef en Zoetis.

     

Onderstaande cursussen worden niet met vaste regelmaat georganiseerd. Houd de ledenmail en de Facebook in de gaten om op de hoogte te blijven van de georganiseerde cursussen.

Animal Handling Cursus

Vind jij het ook af en toe toch best spannend met zo’n groot paard, ga je straks naar de Master en heb je nog helemaal geen ervaring of vind je het gewoon heel leuk om meer te leren over paarden? Dan is de Animal Handling Cursus iets voor jou! De cursus bestaat uit 3 avonden waarin je werk aan verschillende vaardigheden. De cursus wordt meestal gegeven op woensdagen en ziet er als volgt uit:

Avond 1:

Algemene basisvaardigheden theorie en longeren

Avond 2:

Monsteren, poetsen en longeren

Avond 3:

Schriktraining

Kosten voor de cursus bedragen €7,50 voor leden en €10,00 voor niet-leden. De eerstvolgende cursus zal worden georganiseerd op 23 maart en 6 april.

Fysiotherapiecursus

Toelatingseisen: Bachelor afgerond. Kosten voor de cursus zijn €85,- Altijd al meer willen weten over fysiotherapie bij dieren? V.S.R. “De Solleysel” organiseert de cursus fysiotherapie bij paarden. Onder begeleiding van dr. Claudia Wolschrijn en dierfysiotherapeut Guy Blom.

Een paard dat herstellende is van een blessure kan begeleid worden door een fysiotherapeut.  Naast de opbouw van spierkracht en uithoudingsvermogen komen zaken als coördinatieherstel, normalisering van bewegingspatronen en souplesse ook aan de orde. Dit vergt een aangepast trainingsschema met specifieke oefeningen, al dan niet onder het zadel.

Voor vragen of meer informatie kun je langskomen in de Saloon, een mailtje sturen naar bestuur@solleysel.nl of even bellen naar 030-2531338.

De datum van de fysiotherapiecursus moet nog nader worden bepaald. Hou dus de site, facebook en de borden in het Androclus en de Saloon goed in de gaten.  

In één middag en drie avonden leer je de basistechnieken van de fysiotherapie en tevens zul je inzicht krijgen in het werkveld van de dierfysiotherapeut.

Zadelpascursus

De zadelpascursus is een cursus welke ongeveer om de anderhalf jaar georganiseerd wordt. Deze cursus is bedoeld om studenten de basiskennis over een goed passend zadel bij te brengen, en voornamelijk om studenten ervan bewust te maken welke problemen er gepaard kunnen gaan met een slecht passend zadel.

De cursus bestaat uit 2 avonden theorie en 1 zaterdag praktijk. De volgende cursus wordt nog gepland.

Doelstellingen:

  • Voldoende kennis opdoen over de anatomie van de paardenrug
  • Kennis over de bouw van een zadel
  • Basale kennis over het goed passen van een zadel (drukplekken, ruimte tussen boom en schoft, etc.)
  • Kennis opdoen over rugproblemen en hun relatie tot het zadel
  • Het beheersen van de basisvaardigheden betreffende zadelpassen, om in de praktijk een eerste diagnose te kunnen stellen

De Cursus

De cursus bestaat uit 2 theorie avonden en 1 praktijk dag. De eerste theorie avond zal gegeven worden door dr. Wim Back, die de anatomie van het paard zal behandelen, voornamelijk van de rug en de nek. Dit is essentieel voor het passen van een zadel. De tweede avond wordt gegeven door de zadelpasser. Deze zal deze avond de beginselen van het zadelpassen toelichten, die vervolgens op zaterdag de hele dag toegepast kunnen worden.

Voor de cursus wordt een bijdrage van €25,- gevraagd.

Voor vragen of opmerkingen kun je langskomen in de Saloon, bellen naar “De Solleysel” op 030-2531338 of te mailen naar bestuur@solleysel.nl.

Back To Top