skip to Main Content

Het bestuur Het bestuur der V.S.R. "De Solleysel" 2023-2024: "Herradura", o.d.z. IJzersterk! Het bestuur Mennen Mennen Op buitenrit Op buitenrit Solleyshop Solleyshop Ruiterkamp Ruiterkamp

Cursussen

Ieder jaar organiseert V.S.R. “De Solleysel” verschillende cursussen. Hieronder vind je een overzicht van het aanbod.

Beginnerscursus

De beginnerscursus is een 10 weken durende cursus, waarin je veel leert over de beginselen van  het paardrijden. Je leert eerst een paard op de juiste manier poetsen en opzadelen. Vervolgens ga je beginnen met het echte werk, rijden! Onder leiding van een gediplomeerde instructrice leer je hoe je moet sturen, goed moet zitten en alle drie de gangen van paardrijden: stappen, draf en galop. Na de les zadel je het paard weer af, poets je de spullen en breng je je paard weer naar stal om vervolgens lekker met de andere lessers samen te eten in de saloon. Na deze 10 weken zal je in staat zijn zelfstandig te rijden op een paard! De cursus is alleen voor leden en je kunt je inschrijven voor de wachtlijst bij je aanmelding of door een mailtje te sturen naar bestuur@solleysel.nl.

Hoefverzorgingscursus

Al jaren wordt deze gewilde cursus gegeven. De cursus is bedoeld voor studenten diergeneeskunde en bestaat uit 2 lessen met losse paardenbenen, 4 lessen met levende paarden en 2 theorie lessen. Onderdelen van de cursus zijn: hoefbekappen (en straal uitsnijden), hoefzweer uitsnijden en ijzers afnemen én weer terugzetten. Deze handelingen worden niet allemaal in het reguliere onderwijs aangeboden. Voor het maken van röntgenfoto’s is het uitsnijden van de straal noodzakelijk maar ook het kunnen afnemen van de ijzers en het uitsnijden van een hoefzweer is natuurlijk handig. Twee keer per jaar wordt er een indeling gemaakt van de cursus in de komende periode. Per cursus worden 8 cursisten ingedeeld. Aangezien deze cursus erg gewild is en de capaciteit niet altijd voldoende is, moet er vaak geloot worden. Mocht je uitgeloot worden voor de cursus heb je alleen de cursus die daarop volgt een dubbele lotingskans (mits je je weer inschrijft natuurlijk). Een voorwaarde voor de cursus is wel dat je lid bent van “De Solleysel”. Nieuw: Bachelor studenten mogen vanaf het 2e  jaar meeloten

De cursus bestaat uit 8 avonden van 2 uur en wordt gegeven door de hoefsmeden van de faculteit diergeneeskunde Departement Paard, Gerben Bronkhorst en Jan de Zwaan. Kosten bedragen €137,50,-. Zowel in het voorjaar als het najaar wordt er een cursus gegeven. Zodra er een cursus gaat starten komen er formulieren te hangen op de borden in het Androclus en de Saloon. Houd er wel rekening mee dat de cursus fysiek erg zwaar is en vooral een grote belasting is voor je rug. Noteer bij inschrijving ook de data zodat je deze vrij kunt houden.

Bij teveel inschrijvingen wordt er geloot, deze vindt plaats in de Saloon tijdens een pauze. Hou de socials in de gaten voor nieuwe data.

Voor vragen kun je contact opnemen door een mailtje te sturen naar het bestuur bestuur@solleysel.nlof even te bellen naar 030-253 1338.

Mencursus

IMG_1356

Verantwoord en veilig leren mennen volgens de regels? Kom bij ons de mencursus doen. Twee keer per jaar start er een groep met nieuwe cursisten, meestal in september en maart. Zo’n cursus eindigt na ongeveer 2 ½ maand met het examen voor het koetsiersbewijs.

Met het koetsiersbewijs ben je automatisch verzekerd voor schade aan derden (WA) toegebracht tot max. € 680.900,- per gebeurtenis. Tevens moet je op bepaalde terreinen in het bezit zijn van het koetsiersbewijs. Ook word je automatisch lid van de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiter. Om op de hoogte te blijven van de actuele zaken krijg je een driemaandelijkse SRR nieuwsfolder.

De cursus enkelspan bestaat uit:

* Theorieboek uitgegeven door de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiter (SRR).

* Lessen gegeven door André van Soest, een bevoegd meninstructeur. Onder andere wordt met behulp van men-toestellen het “Achenbach-systeem” bijgebracht, alvorens daadwerkelijk de bok te beklimmen. Achenbach is een zeer paardvriendelijke methode en maakt het mogelijk om paard en wagen met één hand te besturen.

* Praktijklessen: Deze volgen op de theorielessen. Hierbij ligt de nadruk op het veilig manoeuvreren van de aanspanning in het hedendaagse verkeer.

* Tijdens het koetsiersbewijs-examen mag de cursist de examinator overtuigen dat deze de touwtjes (leidsels) stevig in handen heeft.

Als je wilt meedoen aan de cursus moet je wel verbonden zijn aan de Faculteit Diergeneeskunde, dan wel als medewerker, als student of als aio en moet je lid zijn van V.S.R. “De Solleysel”. Ga naar lid worden als je nog geen lid bent. Wil je op de wachtlijst voor de cursus, mail dan naar mencommissie@solleysel.nl.

Je bent overigens altijd welkom om te mennen, of je nu wel of niet je koetsiersbewijs wil halen. Er wordt doordeweeks en in de weekend ook gemend. Aanmelden hiervoor kan via het mail adres. Gewoonlijk wordt er op woensdag, vrijdag en zondag gemend.

Tandheelkundecursus

Tandheelkunde is tegenwoordig niet meer weg te denken in de diergeneeskunde van het paard. Het kauwapparaat is het eerste, maar zeker niet het minst essentiële onderdeel van de digestie van voedsel. Als hierin een defect voorkomt zal dit ook gevolgen met zich meebrengen voor de complete digestie en dus de gezondheid van het paard. Voor studenten die in deze tak van de diergeneeskunde geïnteresseerd zijn of zich hierin misschien verder willen specialiseren, organiseert V.S.R. “De Solleysel” de tandheelkunde cursus. Natuurlijk wordt er tijdens de studie in je co-schappen ook aandacht besteed aan de tandheelkunde bij paarden. Deze cursus is bedoeld als aanvulling op dit onderwijs. Zo wordt er tijdens de cursus veel aandacht besteed aan de praktische vaardigheden en zul je aardig wat paarden behandelen. Daarnaast leer je veel over de biomechanica van het gebit en hoe je correcties uit moet voeren op een gebit om het weer te herstellen naar zijn natuurlijke vorm. In de tijd van vraag naar kennis en specialisme binnen de diergeneeskundige wereld is deze cursus zeker een aanwinst voor de student diergeneeskunde. Ook rijtechnische problemen kunnen veroorzaakt worden door een tandprobleem en/of pijn in de mond. Een klein voorbeeld; wanneer een paard nageeft/ aan de teugel loopt is zijn hals gebogen. Tegelijk schuift zijn onderkaak ten opzichte van de bovenkaak naar voren. Deze beweging wordt belemmerd door de welbekende haken op de kiezen en dus zal het nageven bemoeilijkt worden. Hetzelfde principe vindt plaats bij het aannemen van stelling in de hals.

Een gezonde mond, en vooral de tanden, zijn niet alleen zeer belangrijk voor de gezondheid van het paard, maar dus ook voor de kwaliteit als sportpaard. Een dierenarts moet daarom ook altijd alert zijn op symptomen waarvan de oorzaak in de mond zou kunnen liggen. 

Dierenartsdocenten en contactpersonen: Alle docenten zijn dierenarts van beroep en gespecialiseerd in de paardentandheelkunde. Zij zullen op verschillende avonden aanwezig zijn. Tijdens de laatste drie praktijkavonden zullen er tevens een aantal andere dierenartsen aanwezig zijn, zodat de begeleiding bij de levende paarden optimaal is. Hou de socials in de gaten voor actuele data van de cursussen.

Mocht je vragen of problemen hebben, of wil je gewoon wat over de cursus kwijt, dan kun je altijd contact opnemen door een e-mail te sturen naar bestuur@solleysel.nl of te bellen naar “De Solleysel” (030 253 1338).

De tandheelkunde cursus wordt mede mogelijk gemaakt door Zoetis.

     

Back To Top