Rijden en mennen

De lessen

Wij bieden lessen aan aan studenten en medewerkers van de faculteit diergeneeskunde op verschillende niveau’s: beginners, gevorderde-beginners, half-gevorderden en gevorderden.

Per 5 februari zal er een nieuw lesrooster zijn. Doordeweeks zal er op maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagavond les zijn. Op maandag, dinsdag en donderdag worden er 3 lessen gegeven en op vrijdag 2 lessen. In elke les rijden 2 tot 4 paarden mee. Een les kost 12 euro. Op maandag en dinsdag wordt er les gegeven door Anouska, zij geeft al les vanaf 2007. Op de donderdag en vrijdag wordt er les gegeven door Marlies, zij is 1 februari 2018 begonnen bij ons.

Na de lessen wordt er gezellig samen gegeten en is er tijd voor een lekker drankje.

Lesindeling

Maandag 18.15-19.15
Half-gevorderden
19.15-20.15
Gevorderde-beginners
20.15-21.15
Gevorderden
Dinsdag 18.15-19.15
Half-gevorderden
19.15-20.15
Gevorderden
20.15-21.15
Gevorderde-beginners
Woensdag  –  –  –
Donderdag 18.00-19.00
Gevorderden
19.00-20.00
Half-gevorderden
20.00-21.00
Gevorderde- beginners 
Vrijdag 18.00-19.00
Beginnerscursus
19.00-20.00
Half-gevorderden
 

 

Beginnerscursus

Voor diergeneeskunde studenten die (nog) niet zoveel met paarden hebben, maar dit wel willen leren, bieden wij de beginnerscursus aan. Tijdens deze cursus leer je in 10 lessen de beginselen van het paardrijden, zowel het rijden als de omgang met paarden.

Bijrijders

Alle Solleysel paarden hebben een eigen bijrijder, die het paard rijdt in de weekenden en vakanties. Wanneer we op zoek zijn naar een nieuwe bijrijder, zal er een inschrijfformulier op het Solleysel prikbord in het Androculus hangen en op het prikbord bij de Saloon. Als je je inschrijft moet je voorrijden en zal de Commissaris van Paarden samen met de instructie bepalen wie de bijrijder wordt.

Wil je bij ons komen paardrijden stuur dan een mail naar bestuur@solleysel.nl of kom even langs in de Saloon.

Voorschriften rijkleding

V.S.R. “De Solleysel” heeft een veiligheidscertificaat uitgereikt gekregen door Stichting Veilige Paardensport Nederland. Tijdens het rijden dient volgens de voorschriften de volgende uitrusting gedragen te worden:

 • Een goed passende veiligheidshelm met gesloten kinband en voorzien van de CE en EN-1384 markering.
 • Rijlaarzen, jodphurs of stevige schoenen met een gladde doorlopende zool en een hakje. Jodphurs of schoenen moeten gecombineerd worden met chaps.
 • De laarzen/schoenen moeten ruim in de stijgbeugels zitten.
 • Het dragen van een rijbroek heeft de voorkeur en is verplicht als je vast in een les zit.

Tijdens het rijden mogen geen grote, uitstekende en/of loshangende sieraden en te losse kleding gedragen worden.

Mocht je niet aan deze eisen kunnen voldoen leen dan iets van de Solleysel (te vinden op de balustrade) of overleg met een bestuurslid.

 

Rijbaanregels

Net als in het verkeer zijn er ook regels voor het rijden in de bak. Het naleven van deze regels vergroot de veiligheid en verkleint het risico op botsingen en dergelijke tijdens het rijden. Daarom dienen alle ruiters zich dan ook aan deze regels te houden. Bestaan er nog vragen of onduidelijkheden over deze regels? Dan zijn het bestuur en de instructie altijd bereid om extra toelichting te geven.

 • Bij het rijden dienen alle ruiters een goed passende veiligheidshelm met CE-markering en EN-1384 teken te dragen.
 • Bij het rijden dienen de schoenen ruim in de stijgbeugel te zitten.
 • Bij het rijden dienen alle ruiters rijlaarzen te dragen of stevige schoenen met een gladde doorlopende zool en een hak, gecombineerd met chaps.
 • Bij het rijden dienen grote, uitstekende sieraden en te losse kleding te zijn af- c.q. uitgedaan.
 • Het voornemen om in of uit de rijbaan te gaan, moet luid worden aangekondigd en hiervoor moet toestemming zijn gevraagd.
 • Op en afstijgen op de AC-lijn.
 • De combinatie welke op de linkerhand rijdt, heeft het bij elkaar passeren voorrang op de hoefslag ( dus rechts houden).
 • Degene die een snellere gang heeft en/of zijgangen rijdt heeft altijd voorrang.
 • Niet snijden en elkaar de ruimte geven bij het passeren.
 • Het springen over een hindernis moet worden aangekondigd als er ook andere ruiters in de rijbaan rijden.

Rijden is op eigen risico                  

Klachtenprocedure

Indien u klachten heeft over het naleven van de veiligheidseisen op onze accommodatie horen we dat graag zo spoedig mogelijk. Op deze wijze kunnen we een onveilige situatie snel oplossen. Alle klachten behandelen wij op dezelfde manier:

q        Dien uw klacht mondeling in bij een bestuurslid van V.S.R. “De Solleysel”

q        Indien de klacht niet naar behoren wordt afgehandeld, dan kunt u uw klacht binnen twee weken schriftelijk indienen bij V.S.R. “De Solleysel”. De klacht dient duidelijk

omschreven  te worden met een heldere onderbouwing van uw standpunt en kan nooit anoniem worden ingediend.

q        Binnen twee weken ontvangt u schriftelijk een antwoord voor of namens de ab Actis van V.S.R. “De Solleysel”

q        Indien u zich niet kunt vinden in het antwoord of u heeft klachten over aangelegenheden rondom veiligheid en/of het veiligheidscertificaat in het algemeen, en kunt u hierover

geen overeenstemming bereiken met de eigenaar, dan kunt u deze uitsluitend schriftelijk en niet anoniem indienen bij het Stichting Veilige Paardensport, Postbus 3040, 3850

CA   Ermelo.

q        Het SVP zal u binnen twee weken informeren over de wijze waarop uw klacht wordt behandeld.

Geef uw vragen, klachten en ideeën op het gebied van veiligheid door aan uw instructeur, de manegehouder of overige manegemedewerkers. Wij kunnen dan verbeteringen in gang zetten!

Bij V.S.R. “De Solleysel” kan ook gemend worden. Momenteel zijn er vijf paarden beleerd voor de wagen; Amalia, Bir, Brianne, Vlotte en Wonder.

De mencommissie maakt regelmatig een ritje met de paarden. Daarnaast organiseert zij twee keer per jaar de mencursus.

Wil je een keertje mee mennen? Stuur dan een berichtje naar mencommissie@solleysel.nl of kom een keertje langs voor meer informatie.

P1010039